Bildefilredigering

Jeg sitter igjen og redigerer bilder, prøver å se på hva som er verdt å ta vare på, hva som kan redigereres til noe bedre, og å sette årstall på scannede bilder av ulik kvalitet…

Noen er avfotografert, andre er scannede av papirbilder, andre igjen er scannet av dias.. de er av veldig forskjellig kvalitet, men de fleste jeg har synes jeg har en verdi for meg. Minner.. det bildet over er av en plastikkbil jeg så i gresset en gang jeg var i praksis som sykepleiestudent, helt tilbake til 1980… det var et av de første jeg virkelig så noe i som var verdt å redigere og ta vare på. Vet ikke om komposisjonen er så god, men for meg betyr dette bildet noe for meg!

Blåbær i høstblåbærlyng.. sikkert har de frosset, men bildet gir meg minner tilbake til 1980 en gang.. det forblir også i mappa mi videre!

Så dette gressbildet.. det kommer jeg stadig tilbake til… alltid når jeg tar motlysbilder tenker jeg på hvordan disse gress-stråene gløder mot den mørkere bakgrunnen!

Til slutt får du Eiffeltårnet, tatt helt tilbake til 1975, året jeg var russ.. da ble jeg invitert av mor og far dit, og det var den første storbyen jeg opplevde.. masse minner forbinder jeg med dette bildet; masse latter og morro.. Jo, dette bildet får også lov til å bli!

 

Hvordan i all verden skal jeg greie å minimere antall bildefiler?? 

 
 
 
 
avatar

About carpediem

Jeg er en kvinne i et lykkelig forhold, mor til tre, mormor til tre.. :) Sykepleier, hobbyfotograf og livsnyter!
This entry was posted in carpe diem, foto, gleder, minner, tanker and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Bildefilredigering

 1. avatar argus37 says:

  Det kommer jo an på hvilke krav du har til senere visninger? Et bilde omtrent på størrelse med denne dialogboksen vil jo kunne veie bare 35-40 kB? Det er ikke mye idag! På dsen annen side vil du vel gjerne beholde originalene dine?
  Og så spørs det jo om du bare skal lagre på egen PC eller om du skal publisere på f.eks. Bloghog? I sistnevnte tilfelle ligger jo bildet lagret i flere størrelser og trekker altså langt mer lagringskapasitet enn det strengt tatt behøver. Men Sjalle nevnte noe om at han skulle innarbeide en del ‘sparemuligheter’ i en ny versjon . . .

  • avatar carpediem says:

   Jeg beholder jo originalen også, i tilfelle alle datamaskiner bryter sammen..

   Dessuten sikkerhetskopierer jeg alle filer til to forskjellige eksterne harddisker, i tilfelle den ene skulle gå i stykker.. hvis så skjer må jeg fort-fort skaffe meg en ny ekstern harddisk.. her er det viktig å sikre meg! 😉

   De som slettes er de jeg har duplikater av og de som ikke holder mål i det hele tatt med uklarhet og for mye støv/riper i.. noen av fars dias fra 1950-1960-tallet er nok fortapt for lengst!

   Det er sjelden jeg laster opp bilder på denne måten, jeg lager den størrelsen som gjør at jeg fyller bredden og som ikke lager flere lagrede varianter av bildet. På den måten bruker jeg ikke opp verken min eller Sjallles lagringskapasitet. :)

   God helg!

 2. avatar sjalle says:

  Bilen og blåbærene, særlig blåbærene. Farger etter min smak :)

 3. avatar sjalle says:

  Hvordan i all verden skal jeg greie å minimere antall bildefiler

  Jeg kjøpte meg en ekstern harddisk her om dagen for 500kr. og det var to terabytes … Jeg har det sånn at bare jeg har nok plass så er det ingen grunn til å bekymre seg om hva man skal beholder eller ikke. Bare lagrer hele sylamitten.

  • avatar carpediem says:

   jeg har ikke plassproblemer ennå, selv om den minste av de eksterne harddiskene mine er 500 gb. Den er bare halvfull… tror søsteren mener at jeg vil få problem med tiden å finne tilbake til hva jeg har lagret…

   • avatar sjalle says:

    No way. I alle fall hvis du har reelle datoer heftet ved (det er det hvis ikke du har kopiert greiene i ettertid) og husker sånn omtrent når bidene er fra.

    • avatar carpediem says:

     selvfølgelig har de både dato på alle filer og tema på de fleste, så jeg har jo ikke problem med å finne dem. Pr nå har jeg noe over 110 000 bildefiler, og jeg synes jeg har helt kontroll over dem… 😉

 4. avatar Breiflabben says:

  Du hadde valgt et knippe med flotte bilder Carpe, virkelig flotte :-)
  Til lagring?
  Eksterne harddisker det, tror det er tingen.

  • avatar carpediem says:

   Javisst bruker meg eksterne harddisker. Likevel.. det skal være håndterbart om 10 år også….

   Hyggelig at du liker bildene jeg tilfeldig valgte. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *