I dag ble jeg skikkelig lurt!

I dag ringte tefonen, og en søt stemme snakker til meg på engelsk. Jeg har ikke problem med engelsk så jeg svarer så godt jeg kan. Forkjølet er jeg, og litt tett i ører og hode, men jeg følger med så godt jeg kan. Hun forteller at pc-en min driver og sender meldinger til Microsoft om at jeg har alvorlige sikkerhetsproblemer på pc-en min. Jeg skjønner lite, for pc-en virker da som den skal?

Hun fortsetter med å fortelle at hun jobber for “service pack” i Microsoft og at de ringer til de som har størst problemer og der pcen kommer til å gå i stykker hvis jeg ikke følger hennes råd.

Jeg spør om hun kan verifisere at hun jobber for Microsoft, da ber hun meg finne id-en på pc-en, og så leser hun opp alle tallene og bokstavene.. Jeg tror litt mer på henne.. Hun ber meg så kjøre noen flere rapporter, og opp kommer det at jeg har massevis av rapporter som jeg tydeligvis ikke har gjort noe med….

Hun forteller meg videre at hun kan hjelpe meg hvis jeg er villig til å få hjelp, da må jeg bare koble meg til fjernhjelp så skal deres teknikere rydde opp i pc-en min. Hm.. jeg blir litt skeptisk! Jeg spør igjen om dette kan virkelig være microsoft for de bruker da virkelig ikke de offisielle programmene til Microsoft? Hun svarer at disse er de letteste programmene som også Microsoft finner nyttig.. Hm.. ok, jeg blir med litt videre.

Jeg er nå koblet med “fjernhjep”, da ber hun meg finne kredittkortet mitt! (At jeg ikke våknet da, det er utilgivelig!) Hun får opp en webside der jeg skal betale. Betale hva, er ikke dette en del av servicen? Nei, serviceavtalen er jo utgått, så den må fornyes! Igjen er det en underlig side, og jeg spør igjen; dette kan da ikke være Microsoft? Jo da, dette var en webside som gjør transaksjonen enkel, og pengene blir overført til Microsoft etterpå.

Jeg blir overbevist og setter over 1400 kroner som skal holde til at servicepakken skal vare i 5 år. Egentlig mener damen at jeg bør betale 4800 kr for livsvarig medlemskap, det synes jeg hørtes tullete ut, heldigvis.. !

Så ber hun meg gi styringen av pc-en til teknisk support, som med en gang gjør det jeg pleier å gjøre; sjekke søppelkasse og kjører en systemrens. Installerer et lettvint program som skal rense pcen. Mens jeg sitter og ser på ser jeg at han går på mailen min og at han sender en mail fra min postboks… (Dette var rart, tenkte jeg.. Alarmen begynner å gå!)

Jeg ringer kjæresten og forteller hva jeg har opplevd mens maskinen står der og går. “Gjett hva jeg har opplevd i dag, jeg har blitt oppring av Service Pack i Microsoft og får tilbud om hjelp.. jeg forteller det som har skjedd, og han svarer ; dette har jeg aldri hørt om! Jeg svarer at det er vel fordi du er så flink med pc-en din! Nei.. han blir veldig skeptisk! jeg kaster meg på telefonen til banken og får sperret kortet mitt..

Jeg lover å undersøke litt, og jeg skriver en oppdatering på Google+, der vet jeg at jeg når mange.. Der får jeg beskjed med en gang; dette et svindel! Slå av, koble fra, avinstaller alt de har installert!

Jeg sperrer programmene og avinstallerer. Jeg scanner pcen for spyware og phishing og virus og alt som grusomt er… Jeg kontakter Telenor og spør om jeg kan endre passord på mailen som de hadde brukt; det har jeg fått gjort.

Og alle sier unisont; anmeld det til politiet! Jeg har ringt med politiet, og de ber meg komme ned og anmelde det jeg har opplevd så fort som mulig. Det blir i morgen formiddag! Så da vet dere hva jeg holder på med!

Dette er også obs obs; ikke la dere bli lurt slik jeg har blitt!!

Har du flere gode råd på hva jeg bør gjøre, tar jeg det i mot med takk! 

1
 
 
 
 
avatar

About carpediem

Jeg er en kvinne i et lykkelig forhold, mor til tre, mormor til tre.. :) Sykepleier, hobbyfotograf og livsnyter!
This entry was posted in www and tagged , . Bookmark the permalink.

43 Responses to I dag ble jeg skikkelig lurt!

 1. Det der hørtes skikkelig vemmelig ut, godt at du oppdaget det før de har gjort store skader.

  • avatar carpediem says:

   det er jeg glad for! Nå kjører jeg en Microsoft safety scan på hele pc-en, det tar litt tid.. leter overalt etter etterlatenskaper!!!

 2. avatar jhou says:

  Dette er litt alvorligere enn “huff så leit”.
  Håper du får sperret transaksjonen, og får pengene dine tilbake.

  • avatar carpediem says:

   Jeg er usikker på om det går selv om jeg varslet banken i løpet av en time etter at det skjedde.. Ja, det er alvorlig. Og det er tydelig at de har et nytt “angrep” mot oss.. de bør stoppes!

 3. avatar eMTe says:

  Håpar at det no er ordna opp i, dette var no skikkeleg ille.
  Marieklem

  • avatar carpediem says:

   jeg tror og håper at jeg har fått ryddet opp. Fremdeles går den dype scanen i bakgrunnen her..

   takk for klem, den kommer i retur!

 4. avatar Breiflabben says:

  Au, den der hørtes ikke bra ut Carpe. Håper du har klart å stoppe noen form for transaksjoner.
  Men viktigtigere er om du har fått fjernet “tråder” som de kan følge på din bruk av nettet til nettbank og andre ting.
  Jeg vet ikke hva det skulle være, men at de var inne på mailen din og “ruslet på andre stier” høres skummelt ut.
  Har du noen mulighet til å sjekke med en som forstår seg på det hva som kan ha skjedd?
  Håper det stopper med at du bare føler deg lurt.

  • avatar carpediem says:

   det er slett ikke bra! Og at jeg ikke skulle høre på min egen skepsis som lå under der et sted helt fra starten av..!

   Jeg skal få alt sjekket, snart… Har nok tapt 1400 kroner. :(

 5. Lisens Lisens says:

  uffda!
  Jeg er alltid skeptisk til alle engelsktalende som jeg ikke kjenner på tlf.
  Men hadde kanskje? gjort som deg.
  Anmeld og gjør som Flabben sier og sjekk med noen som kan dette.
  Lykke til :)

 6. avatar Jorunn says:

  Det her er ille og jeg tror ikke noen av oss er helt trygge mot den slags svindel, den kommer i alt for mange varianter :-(

 7. Effjusikay Effjusikay says:

  De skulle blitt hengt opp-ned over ei gryte med kokende smult og dyppa nedi med jevne mellomrom mens de innimellom måtte høre på Sputnik og Svensktopparna og brent med glødende kull under fotbladene.
  Fy faen.

 8. avatar argus37 says:

  Ikke bra! Når disse gutta har vært inne på maskinen din og rotet rundt har du i prisnsippet ingen garanti for at det ikke er installert et og annet som du absolutt ikke trenger der.

  De kan f.eks. få et automatisk varsel neste gang du åpner nettbanken din for å betale en regning og vips så glir de inn sammen med deg (på ditt passord) Når du er ferdig så forblir de inne i banken og foretar noen små ekstra transaksjoner . . .

  Hvis du har en iPad (eller en annen maskin) så ville jeg ha brukt den til nettbanken heretter.
  Å la andre få innpass på din maskin kan du gjøre når/hvis du opplever problemer på maskinen som du ikke lan løse selv og –
  forutsatt at det er DU som ringer etter hjelp til et legitimt firma du kjenner fra før (f.eks. de som solgte deg PC’en din) og AAALDRI mennesker som ringer til deg – uoppfordret. (Særlig ikke om de forteller deg at PC’en snart vil crashe! Hvordan vet nå de det? Har de allerede vært inne?) Microsoft har millioner av brukere WW. Hvorfor har de tid til akkurat deg?

 9. avatar Cecilia says:

  1400 kroner fattigere, og én erfaring rikere :)
  Jeg ville tatt backup av dataene mine og reinstallert maskinen. Det er tydeligvis noe dritt på maskinen din når de er i stand til å lese id-en din.
  (Ellers kan jeg jo anbefale Mac, for der er det problemfritt så det holder, men da får jeg nok røkla samt mafiaen og hele Al Capone på nakken, så det lar jeg være :) )

  Men, en passende dose medfølelse er avsendt (fra hemmelig IP) :)

  • avatar jhou says:

   Mitt dataliv ble ukomplisert den dagen jeg konverterte fra PC til Mac.
   Nå skal det sies at jeg en sjelden gang trenger PC, og da har jeg to alternativer. Bruke en gammel kne-de-be, eller fyre opp windowspartisjonen på macbooken.

 10. avatar argus37 says:

  Hvis scanneren finner f.eks. et root-kit-virus så får du antagelig en melding som sier at det ikke kan fjernes. De verste virusene kan bare fjernes om du fjerner operativsystemet ditt og re-innstallerer. (Bør gjøres av fagfolk)

  På forhånd må du kopiere alle kataloger du vil beholde, for alt går tapt i prosessen. Problemet er jo da at man ikke alltid vet hvor det fordømte viruset ligger. Dermed kan du risikere at du tar godt vare på viruset også. Og at du faktisk re-installerer det på en renvasket PC.

  Men hvis PC’en virker så kan den jo brukes? Jeg ville bare ikke ha brukt den til banktransaksjoner. Nå er ikke jeg noen ekspert på dette, men det firmaet som solgte deg PC’en har muligens noen gode råd?

  • avatar Cecilia says:

   Banktransaksjoner er det mist farlige. Der bruker man engangskoder både for å logge seg inn og for å godkjenne transaksjoner. Hva kan noen bruke en engangskode til etter at den er brukt? Det er heller e-postkontoen som er problemet, for den kan brukes til å sende spam. Men som regel vil man da få opp meldinger om at man har sendt email til adresser som ikke finnes, undeliverable mail. Ellers finnes det jo mange programmer som kan sjekke hvilke rutiner som bruker nettverket, og der kan man også velge hvilke programmer som skal ha tilgang til nettet.
   Å reinstallere operativsystemet gjør man selv på et par timer. Det er fullstendig selvinstruerende.
   Sjekk dette: http://housecall.trendmicro.com/ dette er gratis og fullstendig trygt.

 11. avatar LeylaM says:

  Ojojoj, dette var både veldig ille og skummelt! Slike svindlere er proffer, de gjør dette hver eneste dag..og de går fra den ene skansen til den andre. De får alltid noe ut av noen, helt til de blir avslørt og så går de videre på noe annet.

  Jeg håper du får pengene tilbake og at de ikke har lagt igjen noe muffens på harddisken din. Jeg tror faktisk jeg hadde levert pc’en min inn til noen som kan sjekke den skikkelig for deg, bare i alle tilfeller. Og anmeld det også, det er veldig viktig.
  Jeg har også villet unngå å gått inn på plasser der det er opplysninger bare du skal ha adgang til, feks din nettbank (dersom du har en slik) De kan ha lagt noe igjen som leser alt av passord etc.

  Lykke til :)

  • avatar carpediem says:

   Nå har jeg gjort det meste av det du sa, bortsett fra å levere pcen min. Jeg tror faktisk at jeg har kunnskap nok til å rense opp i den selv! Passord er skiftet, jeg har tatt flere dyprens av pcen og jeg har funnet trojaner på maskinen. De er borte vekk nå!

   Så har jeg vært til politiet. Anmeldt, og de forteller at det er bøttevis av folk som blir lurt daglig.. sjansen for å få det oppklart og at de blir straffet er lik null, men jeg kan vise anmeldelse til bank og forsikringsselskap. Skal se om det er noe å hente hos forsikringsselskap.. tviler litt på det. Men banken har en sikkerhet når det gjelder kredittkjøp på nett som kanskje dekker det.. håper det! Ellers blir det en dyrekjøpt erfaring som jeg bare må leve med…..

   • avatar LeylaM says:

    Veldig bra at du anmeldte det Carpe, det er som du sier veldg viktig for å vise frem til bank og forsikringsselskap. Jeg vet at politiet får alvorlig mange slike anmeldelser inn hver dag, og det er vanskelig å få gjort noe med disse lurendreierne fordi de er proffe på dette her. Når de kan hacke seg inn i Pentagon og Det Hvite Hus er det piece of cake å bryte seg inn i en vanlig pc. Stygt er det, og verre kan der blir fordi de blir mer proffe på slik svindel.

    Men veldig bra at du iallefall har fått renset pc’en din, og nå vet du jo at ringer det noen slike en gang til, så vet du hva du skal gjøre. Man lærer, dyrekjøpt noen ganger, men man lærer :)

    Ha en flott 17. Mai, god bedring og en god klem til deg :)

 12. avatar argus37 says:

  Cecilia: Jeg må inn rømme at jeg ikke føler meg helt komfortabel i en slik situasjon. Det heter seg jo at man må ta en back-up på alt man vil beholde. (Jeg har 140 000 filer) Riktignok er mye bilder, men de må kopieres. Men så, – hvis det nå sitter et root-kit-virus et eller annet sted i systemet, hvor holder det hus?

  Det kan jo godt ha lagt seg i nettopp en av de katalogene man kopikerer for safe-keeping? Og det seiler selvsagt under falskt flagg. Kaller seg noe helt annet en virus.
  Så hva trenger man og hva trenger man ikke? Og kan man ikke utmerket klett komme i en situasjon hvor man faktisk re-installerer viruset på en nyvasket maskin?

  Nei, jeg er ikke komfortabel med dette.

  • avatar carpediem says:

   du må scanne for virus før du laster filene over til ekstern harddisk, eller ta fullstendig scan også på den eksterne..

   Jeg tror jeg har fikset sikkerhetshullene mine og fått fjernet trojaneren… heldigvis! :)

   • avatar argus37 says:

    carpediem: Flaks! En ‘trojaner’ går det an å hanskes med. Selv har jeg mnfått er ‘root-kit-virus’ som jeg ikke finner og som jeg ikke vet hva er i stand til.

    Alt fungerer tilsynelatende, men den har kippet forbindelsen til ‘kontrollpanel’, søk-funksjon og dermed også siden fjern/legg til programmer.

    Så er det slik at jeg jo har noe rundt 170 000 filer på min PC. Kan jo ikke scanne alt for virus. Da blir jeg ikke ferdig i dette liv.
    Og jeg har heller ingen garanti for at jeg finner det.
    Riktignok melder AVAST om etr root-kit-virus, men greier ikke å fjerne det. Da er jeg like langt. Men så bruker jeg heller ikke denne maskinen til nettbank lengre. Tar ingen sjanser!

    • avatar carpediem says:

     så håpløst, Argus! du må kanskje gå til det skrittet å gå gjennom hver eneste fil og se om noe har lagt seg innimellom som ikke skal være der…. wow, går det an? 😯

 13. avatar carpediem says:

  Jeg har tatt en total systemscan i regi av Microsoft. Denne gangen med ekthetsbevis! :) Den scannen fant trojanprogramer på pcen min, de er nå fjernet!

  Jeg har vært til politiet og anmeldt, de sier at de får bøttevis av sånne anmeldelse daglig uten at de kan gjøre noe sårlig fordi de opererer fra andre land… Jeg får et saksnr, en saksbehandler og en advokat i neste uke. Så sa de at jeg skulle kontakte forsikringsselskapet mitt. Det skal jeg gjøre nå før stengetid der..

  Pcen virker helt fint.. og nå skal jeg ringe nettbanken min og høre hva som har skjedd siden sist… som dere sier bør jeg kanskje ikke logge meg inn fra denne pc-en? Jeg tror egentlig den ER friskmeldt, men det er det kanskje andre enn meg som skal gjøre?

 14. naturglede naturglede says:

  Uff, sånt gjør meg skremt! Jeg hadde en engelsk dame som ringte her om dagen, og ville hjelpe til med dataen, men jeg (som den uhøflige mottaker av en mulig, uønsket selgertelefon) sa kort og konsist nei takk og la på.Godt var det :) Håper du fikser dette og at dataen din ikke får problemer etterpå :) Sender deg en trøsteklem jeg 😉

  • avatar carpediem says:

   sikkert samme type dame.. hvis du hadde sluppet henne til hadde hun sikkert fortalt deg også at dataen din kom til å bryte sammen nårsomhelst.. :(

   Dataen er fin, den, den dør nok ikke med det første! Dessuten har jeg ikke fått flere ubehagelige opplevelser, bortsett fra at jeg føler meg dum!

 15. avatar Rajo says:

  Nesten så jeg får lyst til å spørre, – hvordan kunne du? Men de er så utrolig proffe i sin måte å snakke på at egentlig tror jeg noen og hver kan bli fanget av situasjonen.
  Jeg hadde også en underlig person på tlf for en stund siden. Da je spurte om å få tlf nr for å ringe tilbake var han plutselig ikke så intressert i å snakke med meg mer.
  Men en flott 17.mai ønsker jeg deg. :-)

  • avatar carpediem says:

   ja, det lurer jeg også på, for vanligvis er jeg kjapp til å avskjære selgere.. men jeg skjønte ikke hva som skjedde fordi hun pratet sånn om datamaskinen og service på den osv før det var snakk om å betale..! 😯

   Det kan jo hende at du hadde en lignende person på telefonen som jeg hadde!

 16. avatar lenesim says:

  Huff!!
  Vi har fått slike telefoner sikkert 30 – 40 ganger det siste halve året, og det ser ikke ut som om de gir seg heller. Noen ganger så spør de til og med etter personer i husstanden (de vet navnene altså), og det er det ekleste. Men vi har da heldigvis ikke latt oss lure.

  Håper du har fått ordnet alt nå, og at ikke du taper mer penger.

  God 17. mai :)

 17. avatar Rivjernet says:

  Jeg har aldri fått slike telefoner, og jeg kan bare håpe at jeg ville avvist dem med en gang. Jeg er generelt skeptisk til telefoner fra folk som jeg ikke kjenner. Regner med at de vil selge meg noe. Må nå også huske at det også er svindlere der ute :(
  Håper du har kommet deg etter forskrekkelsen og at du ikke har opplevd noen konsekvenser.

 18. avatar argus37 says:

  carpediem: Det er slik at man fristes til å begå mord om man bare kjentet til hvem man skulle ta livet av! Men du satte meg på en ide: Hvis et dypscan fra Microsoft påviste og fjernet
  denne Trojaneren din, så kanskje de greier å påvise og fjerne dette root-kit-viruset mitt også? Hvordan bar du deg ad for å få gjort dette?

  • avatar lenesim says:

   Den beste måten er vel å formatere, slike virus som du har er vel temmelig vanskelig å finne (noen er umulige). Også burde du kanskje overveie å heller ha ekstern lagring. Da slipper du å ta backup av så vannvittig mye neste gang…

   • avatar carpediem says:

    dette strides de lærde om nå, om det egentlig lønner seg å lagre viktige filer, formattere og reinstallere windows for så å installere filene igjen.. da blir det som argus sier; nissen er med på lasset!

    Jeg vet ikke helt, men jeg merker ikke til noe mer problemer her på laptopen.

    Jeg gikk til denne siden og lastet ned programmet de anbefalte der; http://www.microsoft.com/security/pc-security/mse.aspx

    sammen fant vi, beseiret vi, og vant! :)

    SÅ langt, ihvertfall!

 19. avatar argus37 says:

  lenesim: Jeg har ekstern lagring, men er vel ikke flink nok til å lagre der regelmessig. Nå ligger nok en sikkerhetslagring av bilder på plass. I alle fall oppimot 90% og det er neppe i bildefiler jeg vil finne et slikt virus, men det er jo en del andre ting . . .

  Har lest litt om at deler av Alurec gjemmer seg under falskt navn og kan dermed reinnstallere seg selv etter en delvis fjerning. det tyder jo på at jeg står ovenfor kjøp av ny PC ettersom den jeg har vel går på 5te året, men jeg blir skikkelig sur når slikt skjer.
  Og hadde jeg hatt synderen her, så hadde han hatt veldig lav overlevelsesprosent!
  I steden må jeg antaghelig bite i det sureste eplet av alle og kjøpe meg en ny PC til
  15 000 eller mer. Grrrr!

  • avatar lenesim says:

   15000 eller mer? Det hørtes ut som om du har store krav til en ny pc… Min eldste sønn kjøpte pc til 15000 for et år siden (laptop) – en maskin som skulle funke bra på spill og film og slikt (har faktisk 3D). Og han jobber med IT så han visste godt hva han ønsket av PC. Ett år etterpå er nok prisen sunket for tilsvarende lappis. Du skulle ikke heller ha kjøpt en mac? Du som jobber så mye med bilder ville sikkert blitt mer fornøyd med mac enn pc. Men de er jo dyrere da.
   Good luck :)

 20. avatar argus37 says:

  lenesim: Jeg vet jo at jeg kan få en laptop fra 3.4000, men jeg vil ha mer enn en 15″ skjerm.
  Kjøper jeg nå, så skal det bli en 21 eller 24 tommers skjerm – minst.
  Da har jeg to alternativer. Jeg kan kjøpe en PC og bruke dagens 19 tommer eller jeg kan kjøpe ny PC og dertiul en 24 tommers skjerm. Det innebærer dockingstasjon og en gjennomgående dyrere løsning. Og så er jeg jo ikke mye interessert i en laptop som kanskje holder et par år.
  I et tower er det lettere å skifte en HD om behovet melder seg. Men dyrere i anskaffelse.
  I den jeg nå har så har jeg vel en lagringskapasitet på 1,5 TB pluss eksterne HD’er på omtrent det samme. Bildeoriginaler på 2-4 MB trekker jo opp behovet, så ja, det blir dessverre litt dyrere enn en skole-PC.

  MAC? Nja, jeg vet jo de er bra på bilder. Og jeg vet at de enn så lenge er mindre utsatt for virusangrep, men (som du sier) vesentlig dyrere. Men så er det her konservatismen slår inn 😀 det vi kan, det kan vi! Det vi er vant til, det går greit. Men skal man skifte fra PC til MAC så er det etter hva jeg skjønner en helt annen verden? Jeg er ikke sikkert på om jeg takler akkurat det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *