Juleevangeliet, illustrert med min nye julekrybbe

I Israel levde det en mann som het Josef. Josef var forlovet med Maria, og Maria ventet barn. Keiser Augustus hadde bestemt at alle som bodde i Israel skulle telles, da bodde Josef og Maria i en by som het Nasaret. Men hverken Josef eller Maria kom fra Nasaret. De måtte derfor reise til Betlehem selv om Maria var høygravid.

Det var en lang reise, og det fantes hverken tog, fly eller biler på denne tiden. De måtte gå hele veien til fots. Heldigvis hadde de et esel, og det flinke og gode dyret bar Maria når hun ble trett. Da de endelig kom frem, var det ikke så mange steder å sove, for det var så mange som hadde kommet til Betlehem for å la seg telle. Men Maria skulle jo ha barn, så de fikk lov til å hvile i stallen til en snill bonde. Da de endelig hadde slått seg ned, fødte Maria barnet sitt.

Det var en liten gutt. Han var det første barnet deres, så du kan tenke deg at Josef og Maria var stolte! Men de hadde ingen fin barneseng og heller ingen fine klær til den lille gutten. De hadde jo reist så langt hjemmefra. Josef og Maria tok noen av sine egne klær som de tullet rundt ham. Og så la de ham i en krybbe, slik som hestene og de andre dyrene spiste høy fra, slik at han kunne sove. Der var det tørt og mykt – og akkurat passe stort for et lite barn. Dyrene i stallen luktet litt på barnet og skjønte fort at dette ikke var mat for dem..

Like ved Betlehem var det noen gjetere som passet på sauene og geitene sine. Plutselig skvatt de til – og det gjorde sauene og geitene også. Særlig sauene, for sauer er jo så lettskremte. De hadde god grunn til å bli overrasket, for det ble med ett kjempelyst rundt dem, det var som om hele solen hadde falt ned fra himmelen. Men det var ikke solen som hadde falt ned, men det de så, var minst like uvanlig som om solen hadde falt ned. For rett foran dem stod det en stor engel! Og det var ikke vanlig på denne tiden heller..

Gjeterne ble derfor redde for de hadde aldri sett en engel før. Engelen var både stor og lysende, og ingen kunne vite hva en slik engel kunne ville gjøre. Men engelen sa at de ikke skulle være redde, for Gud hadde sendt engelen ned på jorden for å fortelle dem noe fint. Engelen fortalte dem om det lille barnet som akkurat hadde blitt født. Dette barnet, sa engelen, skal frelse menneskene fra alt som er vondt.

Gjeterne var i undring, hva engelen kunne mene med dette, for det er mye som kan være vond!: det er vondt å ha tannpine, det er vondt å være fattig, det er vondt når noen erter, og det er vondt å miste noen man er glad i. Hvordan kunne det lille barnet hjelpe dem med alt dette? Men man spør ikke engler om slikt, særlig ikke når de er så store som denne var!

Gjeterne lyttet etter hva engelen sa, så kunne de heller tenke mer på dette budskapet senere.

Og engelen sa at det lille barnet var Kristus; det vil si at det var herren deres. Og så sa den at grunnen til at barnet ble født akkurat i Betlehem var at det lille barnet skulle bli en stor konge. Også dette var vanskelig å forstå for gjeterne, for hvordan kunne et lite barn bli en mektig konge; hvordan kunne det bli sterkere enn selveste keiser Augustus?

Men til slutt sa engelen at de måtte skynde seg inn til Betlehem for å finne det lille barnet som lå i en krybbe. Og dette var lettere å forstå; for hvis engelen kunne fortelle dem hvor de kunne finne barnet, så kanskje det var sant det andre også.

Med ett var det fullt av engler rundt gjeterne, og de priste Gud.
Og så sang de – akkurat slik engler pleier å synge. De sang:

«Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden
blant mennesker som har Guds velbehag!»

Da englene hadde forlatt gjeterne og vendt tilbake til himmelen, skyndte seg avsted til Betlehem for å finne barnet. Og selv om engelen ikke hadde gitt dem noen adresse, klarte de å finne både Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben.

Gjeterne så på det lille barnet og tenkte på det engelen hadde sagt. Så fortalte de hva de hadde opplevd, og alle som hørte på undret seg over det de fortalte. For hvordan kunne den store vakre engelen si at denne fattige lille gutten, som ikke engang var født i et ordentlig hus, skulle være deres herre og frelse menneskene fra alt vondt? Men Maria, mammaen hans, hun gjemte alt det hun hørte i hjertet sitt og tenkte nøye over det.

Gjeterne måtte snart dra tilbake for å passe på flokken sin. De priste og lovet Gud for det de hadde hørt og sett; for alt var akkurat slik som engelen hadde sagt.

(Teksten er litt omskrevet fra denne websiden)

 

 

 

 

5
 
 
 
 
avatar

About carpediem

Jeg er en kvinne i et lykkelig forhold, mor til tre, mormor til tre.. :) Sykepleier, hobbyfotograf og livsnyter!
This entry was posted in advent, carpe diem, familie, ferie and tagged , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Juleevangeliet, illustrert med min nye julekrybbe

 1. naturglede naturglede says:

  Her skulle jeg gjerne ha tomlet mer enn en gang!!!!!!!!!!!!
  Helt superflott både tekst og julekrybbe da!
  Denne teksten skal jeg lese for barnebarna :)
  Gratulerer med ny krybbe, den var virkelig fin.

  • avatar carpediem says:

   tuuusen takk! :) den har ligget litt på kladd, men fant ut at jeg offentliggjorde den i kveld..
   Synes julekrybbehistorien måtte ha denne formen, og ikke så formell slike som den står i Bibelen.

 2. avatar sirenia says:

  Denne skal jeg skikkelig nyte langsomt i morgen Carpe :)
  ha en fin lille julafta sålenge!

 3. avatar Hilde says:

  Tommel fra meg
  for denne likte jeg :)

 4. avatar Rivjernet says:

  Veldig søt julekrybbe du har. God jul :JD

 5. avatar Tamina says:

  Tommel fra meg også, Carpe. Fin julekrybbe du har.
  :-)
  Fint gjenfortalt var det også.

  God jul til deg også.
  Klem fra Tamina

  • avatar carpediem says:

   tusen takk, Tamina! Jeg var veldig fornøyd med den selv.. det ble på en måte min julegave til meg selv i år..
   Ha en velsignet julekveld!

   Godklem fra meg til deg!

 6. avatar jadajada says:

  carpe…

  flott historie

  men du vet hva jeg mener –
  jeg vil si to ting – jesus var neppe født på vinteren
  og i den andre retningen – Josef er historiens mest undervurderte person :)

  • avatar carpediem says:

   hvorfor skulle jesus ikke være født på vinteren?

   josef hadde såklart en viktig rolle, han viste jo maria til betlehem! 😀

 7. avatar LeylaM says:

  Nyyyyyyydelig carpe og veldig rørende. Julekrybben din er utrolig vakker, skjør og fantastisk flott. Juleevangeliet føyer seg vakkert inn til disse bildene :)

  Ha en nydelig jul med dine carpe og en varm juleklem sendes deg :)

 8. ertaberta2 ertaberta2 says:

  Tommel og varm juleklemm.
  og
  en riktig god og fredfull julehøytid ønsker jeg deg og dine….

  • avatar carpediem says:

   tusen takk, Erta-Berta, den klemmen varmer! :) Husk også at alle klemmer går begge veier så du mottok også en klemm! :)

   Gledelig jul til deg og familien også!

 9. Pingback: Julekalenderen 2011 | carpe diem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *