Hvorfor må russen rydde, når Oslo kommune bare kan la det være??

Jeg er opprørt fremdeles, og jeg strever virkelig med å se det positive med snødumping i naturen. Snart et halvt år etter at vi avviklet SkiVM i Holmenkollen, Oslo, ser det slik ut der:

Fremdeles er snøhaugen der pakket inn i forurenset grus. Resultatet er at 36 fullvoksne grantrær dødd, det ser jeg med en gang.. Hva annet som er dødt i underskog og av smådyr i området aner jeg ikke.. I dette området hadde en rev hiet sitt, vi har i alle år sett reven med ungene sine, men i år er de borte…

hvem er det som tror at dette forsvinner av seg selv?? Dato i dag er 23. August, snart kommer snøen igjen og dekker over, men problemet er ikke borte for det!

Det er dessuten snø under fremdeles.. når jeg går over dette området synker skoene ned, og det presses kaldt vann ut….

Jeg vet ikke om du ser det men oppe i det ene treet henger en skjøteledning.. lekker pynt for turistbussene som kjører forbi daglig!

For å få plass til snøfyllingen ble et utall av trær felt, men trærne har blitt liggende.. Tenk om Frelsesarmeen kunne ha fått det slik at det kunne ha blitt gitt bort ved til de som trenger å holde seg varme til vinteren!!?

Her er det mye god varme!

Naturen prøver å ta området tilbake, men det er bare aller øverst der snøen ikke har ligget så lenge, og giften har rent nedover i skogen bak på bildet..

Ennå flere døde trær står som tause vitner om rett og slett miljøkriminalitet utført av de som laget SkiVM. Dette er flaut, Oslo kommune!!

1
 
 
 
 
avatar

About carpediem

Jeg er en kvinne i et lykkelig forhold, mor til tre, mormor til tre.. :) Sykepleier, hobbyfotograf og livsnyter!
This entry was posted in foto, natur, tur, vinter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Hvorfor må russen rydde, når Oslo kommune bare kan la det være??

 1. avatar Jorunn says:

  Helt utrolig :-(

 2. avatar Leyla says:

  Naa ble jeg skikkelig trist..og veldig provosert, ja sint ble jeg!

  Dette er jo en skam og det verste av alt er at traer, planter, skogbunn og ikke minst alt av levende liv som lever der nede, doer! Her maa jo noe gjoeres, eller det skulle ha vaert gjort for lenge siden. Tenk hvor mye som allerede er oedelagt! Huff jeg blir helt matt!

  Vi som jobber der ute i naturen og kommer ned paa mikronivaa ser en del stygge ting…At ikke folk tenker, at de ikke reagerer er meg en stor gaate. De trekker helst paa skuldrene og sier: “jammen det var jo bare noen kryp, noen heslige edderkopper og andre heslige ting, det var jo bare et tre, osv osv”

  Men det er ikke slik det funker! ALT liv er avhengig av hverandre, hadde vi ikke hatt det micromiljoeet vi har, hadde vi heller ikke eksistert paa denne jorda.

  Godt at du tar dette opp carpe, kudos til deg! Og Oslo kommune maa gjoere noe NAA!

  Ha en fin onsdag :)

  • avatar carpediem says:

   Sint, ja! Det har jeg vært en stund! Jeg vet om reven, men det er klart at det er mere enn grantrærne som vi ser som har lidd på grunn av dette!
   Jeg har skrevet mail til kommunen, jeg har også en oppropside på Facebook, der er det nesten 50 mennesker som er engasjert.. hvis alle skriver en mail til kommunen begynner det å bli synlig.. i følge en lokalpolitiker lovet kommunen å rydde opp før sommerferien.. men det har ikke skjedd så mye foreløpig!!!

 3. avatar juni says:

  Er det virkelig mulig? Jeg blir stum….

 4. avatar Breiflabben says:

  Jeg tar tak i tittelen din jeg Carpe og sier at russen MÅ rydde og SKAL rydde, for hvis ikke får vi flere slike plasser som du viser oss i fremtiden.
  Hva VM-arrangørene og/eller Oslo Kommune har gjort er forkastelig og innlegget ditt bør forelegges de rette innstanser og VG.
  VG tar garantert opp denne saken.
  Men ikke ta med russen eller den yngre generasjon i sammenlikningen, for der har de foresatte som er oss, totalt neglisjert sin oppgave med å lære de unge den folkeskikken og ansvaret det er å rydde.

  Det er en søppelgenerasjon som går der ute.

  Kanskje de ansvarlige var russ for ti år siden?

  • avatar carpediem says:

   Jeg sammenligner med russen, for det er i det samme området som russen har sin heidundrandes fest (like nedenfor Øvreseterområdet). Derfor er det nærliggende å tenke på den store jobben russen gjør for å få det pent, og Friluftsetaten går i beina på dem for å passe på at de rydder opp… da går samme etat rett forbi hva de selv har godtatt i forbindelse med SkiVM!

   Derfor mener jeg at det er en riktig sammenligning. Selvfølgelig skal russen rydde opp, og selvfølgelig har vi et ansvar for å oppdra den neste generasjonen til miljøbevissthet og å rydde opp etter seg!

 5. avatar Rajo says:

  Dette så ille ut. Noe å sende videre til rette vedkommende eller avis. De tar det nok i disse valgkamptider!
  Det må jo uansett stoppes ellers gjør de det på nytt igjen.

  • avatar carpediem says:

   Jeg har mailet linken til innlegget mitt til Oslo kommune, friluftsetaten, postmottak@fri.oslo.kommune.no De skal stå ansvarlig for dette, i følge kommunikasjon som jeg har hatt på Facebook.

   Jeg oppfordrer de som er opprørt om å sende mail til dem, slik at de skjønner at dette ikke går an!

 6. avatar argus37 says:

  Godt poeng, Carpe! Ellers ser man jo at kommunen lager snødeponier på egnede plasser i tettbeebygd strøk. Der unger leker og og kjæledyr luftes!

  Løsningen ligger vel i et inngjerdet og avgrenset permanent område hvor man demmer opp et lite avsides dalføre, og hvor man renser all avrenning.
  Omkringliggende vegetasjon blir da liggende høyere en smeltevannet og vil antagelig overleve. Gjerdes inn slik at dyr ikke kan drikke svineriet!

  • avatar carpediem says:

   Et avsmeltingsdeponi med total rensing av smeltevannet, kanskje.. men jeg synes ikke at en dal skal ofres til dette. Der kan det også være unik natur som vi ikke skal ofre for vår såkalte framskritt…..

   • avatar argus37 says:

    Det spørs hva du tenker på med “dal”? Jeg snakker jo ikke akkurat om “Gudbrandsdalen” her 😀
    Men det er et faktium at det finnes mange stoffer i luft og miljø som fanges opp i snøen/smeltevann. Slik har det vært i decennier, men idustrielle utslipp fanges også opp sammen med sot og bly fra biltrafikk/busser/fly osv.

    Vi må vel bare innse at slik er tilstanden og det beste er da et lukket deponi med rensing. Hvor stort? Et søkk/dal dybde 50-100 meter, lengde
    2-300 meter og bredde sånn 50/100 meter. Jeg tor vel det holder og – slksike finnes det mange av rundt omkring.

    • avatar carpediem says:

     Jeg tenkte heller ikke på verken Hallingdal eller Gudbrandsdalen.. men man kan jo si at det var et “søkk” i naturen der de plasserte dette deponiet, med så katastrofale konsekvenser… hvem vi ha et deponi nær seg, egentlig? Vil du ha det som nærmeste nabo??

     • avatar argus37 says:

      Ja, poenget med et slikt “søkk” er jo for det første at det ligger litt utenfor alfarvei (Minst 3-4 km fra tettbebyggelse) og at det ligger slik til at vannet samles/renses før det slipper ut i naturen.
      det må antagelig også være en form for sjikt som forhindrer at forurenset vann går ned i grunnvannet, men klargjøring av deponiet er jo en “engangsinvestering” og det vil deretter kunne brukes hvert år i en årrekke!

      Du må også se det miljøfremmende i at snøen suger opp bly, sot, asfaltstøv, forurensing fra fly, industri osv. som dumpes og renses i dette depoet. Det er altså ikke meningen at noe av dette skal slippes ut til “natur”,. – kun renset vann!

      Og jeg tror alle større byer burde pålegges å bygge slike deponier utenfor alfarvei. Da vil det i liten grad influere på folks hverdag og/eller eiendommer.

      Lar man snøen ligge, smelter herligheten og renner ut i fjorden eller går i grunnvannet!

 7. avatar argus37 says:

  @Breiflabben:

  I mine lysere øyeblikk 😀
  I praksis ville det jo fungere som en slags “miljøstasjon” som filtrerte luften i området til alles gagn og glede?

  • avatar Breiflabben says:

   Så absolutt Argus, det er en smart og forholdsvis enkel løsning på et problem som dukker opp de fleste vintre.
   Men dessverre så dumpes det i havna eller som her.

   • avatar carpediem says:

    Hvorfor kan ikke være lovpålagt å planlegge et skikkelig deponi og avrenningsrensing av smeltningsvannet i hver by, da? Å ha det slik vi har det nå for tiden er jo ikke ønskelig eller naturvennlig i det hele tatt!

   • avatar argus37 says:

    Ja, gjør man ikke noe, så er det vel i havet slike ting til slutt havner uansett, men faren er jo at det på sikt kontaminerer grunnvannet, herunder brønner, drikkevannskilder for dyrelivet osv. Ikke bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *